
پایش روزانه نیاز آبی محصول
نیاز آبی محصول (گیاه)، به مقدار آب مورد نیاز گیاه برای رشد مناسب آن، با در نظر گرفتن میزان تبخیر و تعرق، بیان میشود. این نیاز معمولاً به صورت میلیمتر در روز، ماه یا فصل برآورد میشود.
شرایط آب هوایی، نوع محصول یا گیاه، جنس خاک، شیب زمین، فصل کشت محصول و … از عوامل موثر بر نیاز آبی محصولات کشاورزی است.
با وجود افزایش فشار بر منابع آب زیرزمینی و سطحی در بسیاری از مناطق کشاورزی در سراسر ایران و جهان، اکثرا بر روی مصرف آب کشاورزی نظارت نمی شود.

حسابداری قابل اعتماد مصرف آب کشاورزی برای مدیریت پایدار آب، حیاتی است. با این حال، با وجود افزایش فشار بر منابع آب زیرزمینی و سطحی در بسیاری از مناطق کشاورزی در سراسر جهان، اکثرا بر مصرف آب کشاورزی نظارت نمی شود، با وجود اندازه گیری محدود آبیاری.
سنجش از دور ماهواره ای به عنوان راه حلی کم هزینه و مقیاس پذیر برای پر کردن شکاف های گسترده در نظارت بر مصرف آب،برای آبیاری در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه پیشنهاد شده است، و چالش های فنی، اجتماعی-اقتصادی و سیاسی را که تا به امروز محدودیت های اندازه گیری سریع را محدود کرده است، دور می زند. در این مقاله، ما از طریق یک متاآنالیز سیستماتیک نشان میدهیم که دقت نسبی روشهای مختلف نظارت بر مصرف آب، آبیاری مبتنی بر ماهواره، به خوبی درک نشده است.

با شواهد عدم قطعیت های بزرگ زمانی که برآوردهای مصرف آب در برابر داده های آبیاری سریع در هر دو مقیاس صحرایی و منطقه ایی تایید می شود، متعاقباً، نشان میدهیم که خطاهای اندازهگیری مصرف آب، منجر به خسارات رفاهی_ اقتصادی زیادی برای کشاورزان میشود و ممکن است بر توانایی سیاستها، برای محدود کردن اثرات خارجی حاد و غیرخطی برداشت آبیاری بر محیطزیست و سایر مصرفکنندگان آب تأثیر منفی بگذارد.
یافتههای ما نشان میدهد که برنامهریزان منابع آب باید مبادلات بین دقت و هزینههای مرتبط با رویکردهای مختلف حسابداری مصرف آب را در نظر بگیرند. سنجش از دور نقش مهمی در حمایت از بهبود حسابداری آب کشاورزی دارد هم به صورت مستقل و هم در ترکیب با نظارت سریع. با این حال، شفافیت و شواهد بیشتری در مورد عدم قطعیت های اساسی در مدل های مبتنی بر ماهواره مورد نیاز است.

سامانه جامع هوشمند پایش ماهوارهای و هوایی کشاورزی، جوتیار، با هدف ارتقاء کیفیت و بهرهوری در بخش کشاورزی طراحی شده است. این سامانه از تکنولوژی پیشرفته تصاویر ماهوارهای، الگوریتمهای هوش مصنوعی، نمونهبرداری زمینی و مدلسازی استفاده میکند تا امکان ارزیابی دقیق کیفی و کمی نیاز آبی محصولات کشاورزی را فراهم کند.
جوتیار با آنالیز تصاویر ماهوارهای و هوش مصنوعی به کشاورزان کمک میکند تا بدون نیاز به حضور فیزیکی در مزرعه، وضعیت محصولات خود را ازیابی کنند.