
پایش ماهواره ای
پایش ماهواره ای یک روش پیشرفته در نظارت و مدیریت منابع زمین است که از دادههای جمعآوری شده توسط ماهوارهها برای تحلیل وضعیت زمین، ارزیابی تغییرات و اتخاذ تصمیمات مناسب استفاده میکند.
این روش به کشاورزان، مدیران منابع طبیعی و سیاستگذاران اجازه میدهد تا وضعیت زمین را در مقیاس بزرگ و به صورت لحظه ای ارزیابی کنند.
پایش ماهواره ای در زمینههای مختلفی کاربرد دارد، از جمله کشاورزی هوشمند، مدیریت منابع طبیعی، نظارت بر تغییرات محیطی، ارزیابی زمینلرزهها و سیل، و مدیریت پروژههای ساختمانی و…
مزایای استفاده از این روش شامل پوشش وسیع، دادههای دقیق، کاهش هزینهها و امکان تصمیمسازی سریع است.
پایش ماهواره ای چیست و چگونه کار می کند؟
سامانه پایش ماهواره ای یک سامانه دریافت، پردازش و نمایش خروجی های مختلف مبتنی بر تصاویر ماهواره ای است.
سیستم پایش ماهواره ای یک پلتفرم قدرتمند برای شرکت های دولتی و اطلاعاتی برای نظارت و پایش مستمر منابع سرزمینی می باشد.
سیستمهای نظارتی فضایی، ابزاری پیچیده و قدرتمند هستند که دولتها و سازمانها برای ارزیابی سریع و دقیق شبکههای ارتباطی فضایی استفاده میکنند. این سیستمها اطلاعات دقیق و بهروز را به صورت لحظه ای از فعالیتهای سطح زمین ارائه میدهند.
تصاویر ماهواره ای به ارزیابی و نظارت بر وضعیت استفاده از زمین در طول زمان کمک می کند. با مقایسه تصاویر گذشته و حال، می توان دیدی کلی از تحول فشارهای زمین به دست آورد.

کاربردهای تصویربرداری ماهواره ای
تصویربرداری ماهوارهای یکی از مهمترین فناوریهای مدرن در سنجش از دور است. این روش امکان دستیابی به اطلاعات دقیق و جامع از زمین و سایر سیارات را فراهم میکند.
پایش محیط زیست
یکی از مؤلفههای ضروری پایش و ابتکارات حفاظت از محیط زیست، تصویربرداری ماهوارهای و از طریق سنجش از دور، فناوری که دادههای ماهوارهای را به کار میگیرد است .
پیش پردازش دادههای ماهوارهای و سنجش از دور، ابزاری قدرتمند برای نظارت بر محیط زیست است.
از این فناوری برای نظارت بر تغییرات پوشش گیاهی، زمین و آبها استفاده میکنند. این روش به ارزیابی اثرات جنگلزدایی، شناسایی مناطق پرخطر و برنامهریزی حفاظتی کمک میکند.
استفاده از این فناوری به دولتها، سازمانهای حفاظتی و متخصصان محیط زیست کمک میکند تا تصمیمات دقیقتر و مؤثرتری در زمینه مدیریت منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست بگیرند. با توجه به اینکه این روش اطلاعات تقریبی در زمان واقعی ارائه میدهد، آنها نقش مهمی در پیشگیری از تخریب اکولوژیکی و حفظ تعادل بین توسعه اقتصادی و حفاظت از محیط زیست دارند
کشاورزی و کشاورزی دقیق
کشاورزی دقیق، از طریق ترکیب GIS تصاویر ماهوارهای، کشاورزی مدرن را متحول کرده است. این روش جدید به کشاورزان اجازه میدهد تا با استفاده از تصاویر چندطیفی و فراطیفی، آفات ها و بیماری ها را شناسایی کرده ، سلامت محصولات را نظارت و تکنیکهای آبیاری را بهینه کنند.
با تجزیه و تحلیل داده ها، سیستم ها تصمیم بگیرند که چگونه بهترین محصولات خود را مدیریت کنند.
نظارت بر مراحل رشد کشاورزی،تعیین مناطق ایده آل و نقشه برداری از ترکیب خاک، همگی با استفاده از عکس برداری ماهواره ای آسان تر می شوند جایی که کشاورزی دقیق از این اطلاعات برای اعمال علف کش ها، کودها، و آب استفاده می کند تا عملکرد محصول را به طور موثرتری افزایش دهد و در عین حال اثرات زیست محیطی را کاهش دهد.
مدیریت بلایا و واکنش
در مدیریت فاجعه و واکنش، تصویربرداری ماهواره ای نشان داده است که در جایی که داده های ماهواره ای به سازماندهی عملیات امدادی کمک می کند و اطلاعات بلادرنگی را در مورد میزان خسارت در طول بلایای طبیعی از جمله طوفان، زلزله و سیل می دهد بسیار مفید است.
با استفاده از تصاویر ماهوارهای و تجزیه و تحلیل جغرافیایی، فناوری سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS) امکان مکانیابی مناطق آسیب دیده، سنجش شدت وضعیت و ترسیم مسیرهای تخلیه را فراهم میکند. تصاویر ماهوارهای به ارزیابی آسیبها و برنامهریزی برای بازیابی در محیطهای پس از فاجعه کمک میکنند.
مقایسه عکسهای قبل و بعد به متخصصان GIS این امکان را میدهد تا منابع را به بهترین نحو تخصیص دهند، مکانهای خسارت دیده را اولویتبندی کنند و سطح دقیق تلفات را تعیین کنند.
توسعه زیرساخت ها و برنامه ریزی شهری
تصویربرداری ماهوارهای ابزاری حیاتی در برنامهریزی شهری است که به نقشهبرداری و ردیابی تغییرات کاربری زمین، توسعه زیرساختها و رشد شهری کمک میکند، جایی که تصاویر با وضوح بالا توسط متخصصان GIS برای ارزیابی اثرات زیستمحیطی رشد شهری، مکانیابی مناطق با تراکم بالا و مطالعه استفاده میشود.
روندهای فضایی برای کمک به برنامهریزان شهری در تصمیمگیری آگاهانه در مورد منطقهبندی، شبکههای حمل و نقل و توسعه زیرساختها، از تصاویر ماهوارهای برای ایجاد نقشههای دقیق و جاری استفاده میشود و همچنین با مشخص کردن مناطق آسیبپذیر و افزایش آمادگی واکنش اضطراری به ارزیابی خطر فاجعه کمک میکند.
ناوبری و نقشه برداری
با استفاده از فناوری پیشرفته، نقشه برداری و ناوبری تصاویر ماهواره ای از توابع ضروری در بخش GIS هستند که در آن متخصصان در زمینه سیستم های اطلاعات جغرافیایی از تکنیک های سنجش از دور برای به دست آوردن تصاویر ماهواره ای با وضوح بالا استفاده می کنند.
کاربردهای نظامی و دفاعی
عکاسی ماهوارهای که از فناوریهای پیشرفته سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده میکند، برای کاربردهای نظامی و دفاعی ضروری است، جایی که تجزیه و تحلیل دقیق جغرافیایی توسط این عکسهای با وضوح بالا امکانپذیر است که برنامهریزی ماموریت، شناسایی هدف و نظارت بر موقعیت استراتژیک را تسهیل میکند.
تحقیق و اکتشاف علمی
استفاده از فناوری پیشرفته برای تجزیه و تحلیل فضایی، مطالعه علمی و اکتشاف تصاویر ماهواره ای بخش GIS را متحول کرده است، جایی که استخراج داده های جغرافیایی از تصاویر ماهواره ای با وضوح بالا، نقشه برداری پیچیده، نظارت زیست محیطی و مدیریت اضطراری را امکان پذیر می کند.
باندهای طیفی، تفکیک جغرافیایی و جنبه های زمانی توسط کارشناسان GIS برای انجام طبقه بندی دقیق پوشش زمین و تشخیص تغییرات استفاده می شود. مطالعات اکولوژیکی، برنامه ریزی شهری و مدیریت منابع همگی با ترکیبی از سنجش از دور و سیستم های اطلاعات جغرافیایی بهینه شده اند و ترکیب مطالعات علمی و عکاسی ماهواره ای همچنان راه های جدیدی را برای درک و مدیریت سیاره پویای ما با توسعه فناوری باز می کند.
نظارت بر سلامت و بیماری
ترکیب تصاویر ماهوارهای برای ردیابی سلامت و بیماری ضروری است و زمانی که عکسهای با وضوح بالا با استفاده از روشهای سنجش از دور پردازش میشوند، میتوان به درک فضایی از عناصر محیطی مؤثر بر سلامت عمومی دست یافت. برای کمک به پیشبینی و نظارت بیماری، متخصصان GIS از تجزیه و تحلیل طیفی برای یافتن ناهنجاریها در پوشش گیاهی، بدنههای آبی و پوشش زمین استفاده میکنند.
واکنش سریع به نگرانیهای بهداشتی احتمالی توسط دادههای جغرافیایی که با اطلاعات اپیدمیولوژیکی تقویت شده است، امکانپذیرمیشود، جایی که مقامات بهداشتی به لطف همافزایی بین تصاویر ماهوارهای و GIS که اثربخشی نظارت و کنترل بیماری را در مقیاس فضایی بهبود میبخشد، برای انتخاب بهتر مجهز هستند.
برنامه های کاربردی تجاری و تجاری
در صنعت GIS، تصاویر ماهوارهای برای طیف گستردهای از کاربردهای تجاری و تجاری ضروری است، جایی که دادههای مکانی به دست آمده از طریق فناوری ماهواره، نقشهبرداری دقیق، تجزیه و تحلیل مکانی و تصمیمگیری را ممکن میسازد.
شرکت ها از عکس های با وضوح بالا برای ساخت و ساز زیرساخت، برنامه ریزی شهری و انتخاب مکان استفاده می کنند. تحلیل طیفی توسط کارشناسان GIS برای طبقه بندی پوشش زمین استفاده می شود که به مدیریت منابع و نظارت بر محیط زیست کمک می کند.
سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS) از طریق ترکیب با تصاویر ماهوارهای، ابزاری قدرتمند برای طیف وسیعی از کاربردها از برنامهریزی شهری گرفته تا پایش محیطی تکامل یافتهاند. پیشرفتهای فزاینده در فناوری تصویربرداری ماهوارهای، پتانسیل این سیستمها را برای تحول بیشتر افزایش میدهد.
سامانه جوتیار
سامانه جوتیار به عنوان اولین سامانه جامع پایش ماهواره ای و هوایی کشور از سه مولفه تصاویر ماهواره ای، هوش مصنوعی و تجهیزات نوین هوایی به منظور پایش اراضی زراعی و باغی بهره می گیرد. جوتیار با دسترسی به تصاویر ماهواره ای در دوره های بازگشت کوتاه مدت 2 تا 5 روزه اطالاعات نظارتی مستمری در اختیار کشت و صنعت ها و کشاورزان قرار می دهد.

پایش وضعیت رشد و سلامت محصول
پایش ماهوارهای وضعیت رشد محصول با ارائه پارامترهای رشد و تراکم، کلروفیل، تنش آبی، نیتروژن، سطح برگ، تبخیر و تعرق و نیاز آبیاری
پایش مزرعه در مواقع ابری
استفاده از تصاویر راداری برای ارائه وضعیت رشد و سلامت محصول در شرایط ابری و امکان برآورد رطوبت خاک و درنتیجه نیاز آبی محصول

تصاویر ماهواره ای با دقت بالاتر
افزایش رزولوشن تصاویر ماهوارهای 10 متری به 2.5 متر با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی و امکان استفاده از خروجیهای آن توسط کاربر

پنل مشاوره تخصصی گیاه پزشکی
مشاوره تخصصی کارشناسان گیاهپزشکی و خاکشناسی به صورت آنلاین با بررسی وضعیت پایش ماهوارهای و هوایی مزرعه

نمودار وضعیت تغییرات محصول
ارائه نمودار وضعیت تغییرات محصول به صورت 2 تا 5 روز یکبار از شروع کشت به صورت مقادیر حداقل، حداکثر و متوسط مزرعه

پیش بینی هواشناسی
گزارش روزانه و پیشبینی هواشناسی پارامترهای مختلف آب و هوایی در سطح مزرعه به صورت لحظهای، ساعتی، روزانه و هفتگی

خدمات پایش هوایی جوتیار
تیم فضاکاو برای اولین بار در کشور با هوشمندسازی پهپادهای کشاورزی از مرحله ثبت سفارش برنامهریزی و مدیریت روند اجرا تا پایان عملیات هوایی را به صورت آنلاین و هوشمند در اختیار کاربر قرار میدهد. خدمات مذکور با بهرهگیری از چندین تیم پهپادی در استانهای مختلف به کشاورز ارائه میگردد.
هوشمند سازی پهپاد های کشاورزی
هوشمندسازی پهپاد کشاورزی با طراحی و توسعه برد الکترونیکی هوشمند بر مبنای تکنولوژی اینترنت اشیاء و گزارش لحظهای از عملکرد پهپاد به کاربر
تصویربرداری چند طیفی هوایی
امکان تصویربرداری از اراضی زراعی و باغی با استفاده از پهپادهای چندطیفی با قدرت تفکیک بسیار بالا برای آنالیزهای دقیق از سطح مزرعه
سم پاشی ومحلول پاشی پهپادی
سمپاشی و محلول پاشی با پهپاد با امکان سفارش آنلاین و تنظیم تاریخ دقیق اجرای عملیات از سوی کاربر برای خدمات رسانی بهتر تیم پهپادی
کاداستر اراضی کشاورزی
انجام کاداستر اراضی طی کارهای میدانی و پردازش پس از میدان (تولید عکسهای ارتوفتو و مدلهای سهبعدی، کنترل کیفیت و ارزیابی)
استخراج مرز اراضی کشاورزی با هوش مصنوعی
تیم فضاکاو با شناسایی هوشمندو دقیق مرز اراضی کشاورزی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و الگوریتم های هوش مصنوعی آمار و نقشه سطح اراضی زراعی و باغی را در مناطق مورد نظر استخراج کرده واین خدمات را در اختیار مدیران و برنامه ریزان استانی و محلی قرار می دهد.

برآورد سطح زیرکشت با هوش مصنوعی
سامانه جوتیار به صورت هوشمند با دریافت و آنالیز تصاویر ماهواره ای به روز از محصولات کشاورزی در طول دوره کشت، الگوهای کشت هر محصول را شناسایی کرده و نقشه دقیق از کشت هر محصول را شناسایی کرده و با استفاده از الگوریتم های یادگیری عمیق محصولات مختلف را تفکیک و نقشه سطح زیر کشت هر محصول در سطوح ملی ومنطقه ای استخراج میگردد.

برآورد میزان عملکرد محصول
جوتیار با دریافت تصاویر ماهواره ای از دوره کشت تا برداشت محصول به صورت پیوسته هرچند روز یکبار میزان تولید زیست توده محصول را تخمین زده و در نهایت میزان تولید مزرعه قبل و بعد از برداشت در واحد سطح را برآورد میکند.